Huis onderhands verkopen

Een onderhandse verkoop, wat houdt dat in? Een onderhandse verkoop betreft de verkoop van een woning zonder makelaar of de verkoop voordat de woning de markt heeft betreden. Als verkoper van uw huis bent u niet verplicht om een makelaar in te schakelen. U kunt ook zelf uw woning verkopen via vrienden, familie of het internet. Een onderhandse verkoop heeft vele voor- en nadelen. U zal zelf namelijk een hoop moeten regelen.

De overwegingen van een onderhandse verkoop

Er kunnen verschillende mogelijkheden zijn waarom u kiest voor een onderhandse verkoop. Veel mensen denken dat dit meer geld oplevert, of willen snel van hun huis af zijn. Een onderhandse verkoop levert echter niet altijd meer geld op. Over het algemeen zullen er namelijk minder kopers zijn voor het huis dan met de verkoop bij een makelaar. In een tijd van overbieden sluit je bij een makelaar wellicht een betere deal.

Huis onderhands verkopen op internet

Uw eigen huis verkopen is in principe niet zo lastig, het kost wel veel tijd. Er zijn veel mogelijkheden om uw huis zelf op internet te verkopen. Via internet kunt u namelijk veel mensen bereiken. Er zijn websites waar u uw woning gratis kan aanbieden, maar u kunt ook zelf een bericht plaatsen op uw sociale media.

Een onderhandse verkoop: zo werkt het

Het is belangrijk om te weten dat een onderhandse verkoop over het algemeen dezelfde verkooptactieken nodig heeft als bij een normale verkoop. Dit zal u in dit geval zelf moeten regelen. De belangrijkst punten op een rijtje:

 • Alle gegevens over de woning verzamelen
 • Alle informatie verstrekken, u bent verplicht om alle informatie vrij te geven (ook de gebreken van de woning)
 • Rondleidingen door de woning organiseren
 • Onderhandelen met geïnteresseerden
 • Deals sluiten, afspraken vastleggen en bevestigen
 • Koopovereenkomst op laten maken, controleren en laten tekenen
 • Overeenkomsten naar de notaris brengen
 • Eindinspectie
 • Akte van levering tekenen
 • De sleuteloverdracht verzorgen
 • De nazorg door eventuele gebreken verzorgen

In het geval dat de koper al is gevonden vallen er een hoop punten af, echter is dit nog steeds veel werk. Wij raden aan om bij het opstellen van de koopovereenkomst altijd een makelaar of notaris in te schakelen om fouten te voorkomen.

Voordelen onderhandse verkoop

Een van de grootste voordelen van een onderhandse verkoop is dat u alle touwtjes in eigen handen heeft. U heeft de volledige controle over rondleidingen, de presentatie van de woning en de onderhandelingen. Dit zorgt er ook voor dat u geen makelaarskosten hoeft te betalen. U leert de geïnteresseerde snel kennen tijdens het contact, de gunfactor voor de mensen kan dan een grote rol spelen. Daarbij hoeft u zich geen zorgen te maken over fotografen en het tot in de puntjes verkoop klaar maken van de woning. U verzorgt het hele proces zelf en kiest daarbij, indien genoeg geïnteresseerde, zelf de snelheid van de verkoop.

Nadelen onderhandse verkoop

Echter hebben sommige voordelen ook nadelen. Als u alle touwtjes in eigen handen heeft mist u het advies over de verkoop of een advies voor de waarde van uw woning. Makelaars hebben veel ervaring en hun expertise kan nuttig zijn. Daarnaast beschikt u wellicht niet over de hoogste opbrengst, wat veel mensen wel denken doordat zij geen kosten aan de makelaar hebben. De makelaar kan echter goed inschatten wat een woning waard is en heeft ervaring met de onderhandeling met bieders. Daarbij is het emotioneel betrokken raken met een koper een voordeel maar dit kan ook in uw nadeel werken. Mensen spelen makkelijk in op uw gevoelens.

Veiligheid huis onderhands verkopen

Over het algemeen hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Als u hulp inschakelt of advies vraagt voor zaken waar u niet genoeg kennis van heeft, is er niets aan de hand. Hou wel rekening met de mensen die u laat langskomen voor een bezichtiging. Zorg dat u altijd over contactgegevens van de kijker beschikt en de rondleiding met minstens twee personen uitvoert.

Huis onderhands kopen

Een huis onderhands kopen is vaak ingewikkeld, het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom geven wij u graag een twee belangrijke tips om mee te nemen met deze zoektocht:

 • Bepaal van tevoren wat u te besteden heeft, doe vooraf (bijvoorbeeld online) een berekening om op de hoogte te zijn wat u kunt bieden.
 • Bij het opstellen van een koopcontract is het voor u verstandig om zelf ontbindende voorwaarden en bedenktijd op te laten nemen. Bij onverwachte gebeurtenissen kunt u zonder opgaaf van reden van de koop afzien.

Zekerheid en zonder extra kosten: verkoop uw huis aan Mercari

Het voordeel van een onderhandse verkoop is gemak, geen makelaarskosten en invloed op de snelheid van verkopen. Echter zijn er veel dingen om op te letten en te regelen tot alles rond is.

Het brengt vaak onzekerheid met zich mee.

Als u uw huis snel, zonder onzekerheid en voor een goede prijs wil verkopen, neemt Mercari dit proces graag van u over. Wij regelen alles van A-Z, uw woning is binnen een week verkocht en u hoeft niets meer te regelen. Net zoals bij een onderhandse verkoop betaalt u geen courtage en notariskosten. Het voordeel ten opzichte van een onderhandse verkoop? U hoeft zelf niets te doen, wij regelen alle administratieve zaken voor u, zoals een koopcontract zonder ontbindende voorwaarden. Kies voor gemak, zekerheid en een goede verkoopwaarde van uw woning. Neem contact op voor meer informatie of advies